0

Συνεχίζονται οι «κόντρες» για τους γύπες στην Κρήτη

Συνεχίζονται οι «κόντρες» για τους γύπες στην Κρήτη, ανάμεσα στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγιων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και τους εμπλεκόμενους του έργου  «Ενδυνάμωση του Κυπριακού Πληθυσμού του Γύπα (Gyps Fulvus) με άτομα από την Κρήτη» που υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο Δήμος Γόρτυνας στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013»

Όλα άρχισαν όταν μετά από καταγγελία στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ οι εθελοντές του κέντρου στη Κρήτη πήγαν στη περιοχή Άνω Ασίτες, καθώς έξω από το χωριό σε ύψωμα και σε εγκαταστημένο κλωβό που ανήκει  ιδιοκτησιακά στον Κυνηγητικό σύλλογο  Ηρακλείου πληροφορηθήκαν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι  σε αιχμαλωσία πέντε γύπες .

Τα νεαρά πτωματοφάγα - προστατευόμενα πτηνά (σύμφωνα με τον πίνακα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ΕΚ 338/97 Α CITES II συμπεριλαμβάνονται  στα FALCONIFORMES spp  και  απολαμβάνουν προστασίας υπό το Εθνικό Ειδικό Καθεστώς ΚΥΑ 414985/29-11-1985 όπως τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 294283/23-12-97 ΣΥΜΒΑΣΗ ΒΕΡΝΗΣ ) ήταν πλήρως εκτεθειμένα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς να μπορούν να προφυλαχτούν  και ο κλωβός που διαβιούσαν  εμφανώς στερείτο  των υποδομών αδειοδότησης  ενδιαιτήματος και ήταν  εντελώς αφύλακτος , όπως καταγγέλλουν.  

Καθώς έκριναν ότι τα πτηνά ήταν σε κίνδυνο επικοινώνησαν με τη Δασική Υπηρεσία και ζήτησαν την συνδρομή κλιμακίου ώστε να ελέγξει το ποιος και για ποιους λόγους είχε εγκλωβίσει στο συγκεκριμένο σημείο τα πτηνά και να πράξει τα προβλεπόμενα από τον νόμου .

Υπάλληλος της  Δασικής Υπηρεσίας τους απάντησε τότε, ότι  αδυνατεί να αποστείλει κλιμάκιο ελέγχου , και ότι  δεν γνώριζε το ποιος και για ποιους λόγους κρατεί τους γύπες στο σημείο τους παρέπεμψε σε άλλη δασική υπάλληλο στο Καστέλι, προκειμένου να τους καθοδηγήσει για τις ενέργειες που προβλέπονται από το Δασικό κώδικα.

Τα μέλη του ΕΚΠΑΖ επικοινώνησαν και με την Δασική Υπηρεσία Ηρακλείου που επίσης  διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία αγνοεί για τα πτηνά, και έτσι κάλεσαν την Αστυνομία. όμως δεν ήταν σε θέση να προχωρήσουν σε κατάσχεση αφού  αρμόδια αρχή να κρίνει εάν συνέτρεχαν οι λόγοι ήταν η Δασική Υπηρεσία.

Τελικά μετά από ώρες επικοινώνησε με τα μέλη η κυρία Μαγκουφάκη (Δασική Υπάλληλος) η οποία τους ενημέρωσε, ότι μίλησε τηλεφωνικά  με τους υπεύθυνους στη Δασική Υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου κα Μαρία Κοζιράκη και τη Διεύθυνση  κο Ιωάννου, οι οποίοι  δήλωσαν ότι οι γύπες ευρίσκονται νομίμως στο συγκεκριμένο σημείο, στα πλαίσια διασυνοριακού προγράμματος που εκπονεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ο Δήμος Γόρτυνας επιδοτούμενο μάλιστα από το ΕΣΠΑ.

Η  απάντηση αυτή προκαλεί ερωτηματικά καθώς έρχεται σε αντίθεση με την από 24-9-12 απαντητική επιστολή σε αίτημα της κ. Γεωργίας Στεφανάκη εκπροσώπου Ε.Κ.Π.Α.Ζ στην οποία αναφέρεται  ότι η Δασική Υπηρεσία  αγνοούσε και δεν διαθέτει καν στοιχεία  που αφορούν στο πρόγραμμα που υλοποιεί το ΜΦΙΚ και ο Δήμος Γόρτυνας ως μη εμπλεκόμενος φορέας.

Θέση στο θέμα έχει πάρει και ο Κος Ζαχαρίας Σωμαράς Δ/ντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Περιφέρειας Κρήτης , με δήλωση τους στο CreteTV, ότι ούτε γνωρίζει κάτι σχετικά με το πρόγραμμα αλλά και ότι κατά την γνώμη του θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Ο κος Σταυρός Ξηρουχάκης, Βιολόγος –ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δήλωσε στο CreteTV ότι τα πουλιά ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, ότι είχαν τροφή, και νερό, και ότι κάθε φορά που στέλνουν πουλιά στην Κύπρο, παίρνουν την απαραίτητη άδεια CITES.

Με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Ηρακλείου, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων , ζητάει να γίνει έλεγχος στις διαδικασίες, περισυλλογής – αιχμαλωσίας – εξαγωγής  

Τον έλεγχο της νομιμότητας του προγράμματος και του τρόπου  που εκπονείται και τη τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών και των θετικών ειδικών γνωμοδοτήσεων της Επιστημονικής Διαχειριστικής αρχής CITES που προαπαιτούνται κατά την εκπόνηση τέτοιου είδους προγραμμάτων. Και τον έλεγχο ευζωίας και της καταλληλότητας συνθηκών κατά τη παραμονή τους στο  παράνομο ενδιαίτημα  και τον κτηνιατρικό έλεγχο των πτηνών από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης ως την αρμόδια υπηρεσία  .

 Σχετικά.
Αντιδράσεις για το έργο «Ενδυνάμωση του Κυπριακού Πληθυσμού του Γύπα (Gyps Fulvus) με άτομα από την Κρήτη»

  ΔΕΝ αγοράζουμε ζώα από το ίντερνετ
ΔΕΝ  αγοράζουμε ζώα από Pet shops
Previous
Next Post »